imperialen of dakdragers - de meest gestelde vragen

veelgestelde vragen

Een imperiaal is de benaming voor een professionele dakdrager. Dat wil zeggen: de dakdragers die door professionele werkmannen gebruikt worden. Zo zijn imperialen geschikt voor het transport van ladders, balken, buizen en ander groot werkmateriaal dat niet altijd in de auto past. Dat neemt niet weg dat imperialen ook nog steeds geschikt zijn voor bijvoorbeeld het transport van kano’s of ander vakantiemateriaal.

Een universele dakdrager die op iedere bedrijfsauto past bestaat niet. Iedere type bestelwagen is anders en iedere vakman heeft ook andere gebruiksbehoeften. Daarom maken wij bij mobietec enkel dakdragers op maat. Gebruik onze productzoeker om te zien welke types dakdragers er voor uw auto geschikt zijn.

mobietec produceert 3 verschillende types dakdragers:

  • dakdrager met gesloten zijkanten 
  • dakdrager met open zijkanten - in lage of hoge zijkant 
  • een vlakke dakdrager (zonder opstaande randen) 

Ieder type dakdrager kan geproduceerd worden in naturel geanodiseerd aluminium of zwart geanodiseerd aluminium. Ook kunnen er opties toegevoegd worden zoals een loopplaat of een geïntegreerde ladder.

U kunt kiezen tussen een dakdrager met gesloten opstaande randen, met open opstaande randen of een vlakke dakdrager. Welk type u kiest hangt af van uw gebruiksbehoeften. Om meer te weten te komen over de verschillende types en waarvoor ze geschikt zijn, kan u gratis onze E-guide downloaden. Aan de hand van 4 stappen weet u zo welk type het best bij jouw noden past.

Dit is enkel mogelijk indien je voor een modulaire uitvoering kiest. In ons gamma heet dat dus een modulair imperiaal. Er kan geen loopplaat worden voorzien, maar de dwarsliggers kunnen wel op ieder gewenst moment verplaatst worden.

Een loopplaat wordt gemonteerd bovenop het imperiaal om in alle veiligheid op het imperiaal bovenop de auto te lopen. Daarom is onze loopplaat ook antislip in beide richtingen. 

Een loopplaat van mobietec is 220mm breed en kan per 110mm verbreed worden. Deze wordt standaard in het midden geassembleerd, maar kan op aanvraag ook links of rechts geplaatst worden.

Aan het productnummer kan je ook te weten komen om welk type dakdrager het gaat. Artikelen beginnen namelijk steeds met een bepaalde code om aan te tonen over welk type het gaat. 

 

Iedere mobietec dakdrager wordt standaard voorzien van een spoiler en mSlide. Een uitzondering op de spoiler zijn meubelkasten of indien er indien er een geïntegreerde ladder in het imperiaal zit bij korte voertuigen. Ook de mSlide is altijd aanwezig.

Vind hier de beschikbare opties voor uw auto.

Bij een glasrasteel is steeds de wettelijke uitrusting voorzien, noodzakelijk volgens het land waar het product geleverd wordt. Bij elke glasdrager worden er 2 klemstokken standaard bijgeleverd.

Voor een intern glasrasteel vertrekken we vanuit een basisframe. Van daaruit kunnen ondersteunen, bevestigingen voor klemstokken en klemstokken toegevoegd worden. Bij elk product worden alle montagebenodigdheden (bevestigingsmateriaal) geleverd, alsook een montage en gebruikshandleiding.

Vind hier de beschikbare opties voor uw auto.

Onze imperialen kunnen in principe zo goed als een ton aan, maar dat kan jouw auto niet! Ga steeds na bij de fabrikant wat de maximale draagkracht van jouw auto is om te weten hoeveel je op het dak kan laden. Handel hier naar om beschadiging aan jouw auto te voorkomen. Het grootste voordeel van een aluminium dakdrager is dat deze licht in gewicht zijn en je zo de draagkracht optimaal kunt benutten.

Daarnaast worden onze dakdragers voor grotere wagens gemonteerd op steunprofielen, ook wel rails genoemd, om het gewicht gelijk te verdelen over de volledige oppervlakte van jouw autodak.

Bij de dakdragers die op steunen worden gemonteerd, werden die steunen ook zodanig ontworpen dat deze eerst zouden plooien ter waarschuwing, alvorens er schade aan de auto zou komen bij een te zware belading.

Een steunprofiel wordt geassembleerd onder het imperiaal en wordt dan gemonteerd op het voertuig. Het heeft als doel om het gewicht gelijkmatig te verdelen over de volledige oppervlakte van het dak. Door gebruik te maken van een steunprofiel vermijden we dus puntbelastingen. Het steunprofiel zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen het dak en het imperiaal. Dit profiel kan enkel gebruikt worden op grote bestelwagens. Bij deze wagens is de bovenkant van het dak, waar het steunprofiel gemonteerd kan worden, vlak.

Zo breed als het imperiaal toelaat.

Er bestaan wettelijke grenzen aan het vervoeren van voorwerpen met je auto. Zo is het verboden om je auto hoger dan 4 meter of breder dan 2,55 meter te laden. Is je voertuig zelf 2,6 meter breed, dan is dat het maximum. 

Een lading mag ook nooit aan de voorkant uit een auto steken en mag dus niet verder reiken dan de voorkant van de wagen. Aan de achterkant mag de lading wel voorbij de auto uitsteken, maar niet verder dan 1 meter voorbij het einde van de auto.

De prijzen van onze dakdragers kunnen variëren naargelang het type wagen en de opties die gekozen worden, zoals kleur, loopplaat, geïntegreerde ladder,... Om de prijs te weten kan u best een offerte aanvragen bij een verdeler in uw buurt. Dat kan op onze website via deze link.

mobietec imperialen zijn te verkrijgen bij tal van garages en voertuigombouwers in Europa. Vraag online een offerte bij uw dichtstbijzijnde verdeler naar keuze. Of zoek meteen naar een verdeler in uw buurt en ga eens langs.

Helaas niet, mobietec is uitsluitend de fabrikant en verkoopt producten enkel via een netwerk aan garages en voertuig ombouwers. Gebruik onze dealer locator om te zien welke verdeler het dichtst in jouw buurt ligt.

Wij raden aan om uw imperiaal steeds door uw mobietec verdeler te laten monteren. Een correcte montage is immers zeer belangrijk en garandeert ook de geldigheid van de garantie op jouw product. Er zijn mobietec verdelers over heel Europa te vinden die dit voor u kunnen uitvoeren. Vind een verdeler in jouw buurt via onze dealer locator.

Bij de meeste bedrijfsvoertuigen moet de binnenkant van het dak vlot bereikbaar zijn om het mobietec product efficiënt te monteren. Neem gerust contact met ons op en we bekijken of uw bedrijfswagen hiervoor in aanmerking komt.

 

Bij bedrijfsvoertuigen met een dubbele cabine is het meestal nodig om de binnenbekleding van de dakhemel te verwijderen. Neem gerust contact met ons op en we bekijken of uw bedrijfswagen hiervoor in aanmerking komt.

Daar is geen standaard antwoord voor. Bij het doorgeven van het serienummer en type wagen wordt door mobietec bekeken of dit mogelijk is.

Bij vrijwel alle auto's wordt de ladder altijd op de rechter achterdeur gemonteerd. Dit omwille van de nummerplaat. Bij Ford Transit 2T, Volkswagen Crafter en MAN TGE kan een ladder altijd links gemonteerd. Bij andere auto's kan gekeken worden om de ladder aan te passen met nummerplaatuitsparing.

Soms is het bij bepaalde voertuigen niet mogelijk omdat er geen plaats is boven de ruit. U kunt best contact met ons opnemen. We bekijken of er een mogelijkheid bestaat om dit uit te voeren.

Neen. Een ladder kan enkel gemonteerd worden op een auto met achterdeuren. Er is steeds de keuze tussen een ladder op de achterdeur doorboord, of op scharnieren. Alleen op achterdeuren die 270° opendraaien is een ladder op scharnieren niet mogelijk.

Zeker. Gezien wij ieder product met de hand maken, kunnen wij steeds gemakkelijk en snel aanpassingen maken waar nodig. Wanneer een dakdrager, glasdrager, mtube of ander product gemonteerd moet worden in combinatie met een ander merk, kunnen wij waar nodig aanpassingstukken maken. Wij zoeken steeds naar een mogelijke en goede oplossing zodat we met respect voor de producten van andere merken, ons product kunnen monteren.

Geef bij uw bestelling alle details en eventueel wat foto's aan ons door. Dan zorgen wij voor de rest.

Standaard levertermijnen van de mobietec fabriek tot aan de verdeelpunten zijn afhankelijk van locatie. Binnen de Benelux is dit 1 week na bestelling. Daarbuiten na 10-14 dagen.

Natuurlijk! Doorgaans leveren wij maatwerk zonder dat we extra productietijd nodig hebben. Een imperiaal dat bijvoorbeeld net iets langer of breder moet worden voor de klant, vraagt voor ons geen extra productietijd. Meer ingrijpende wijzigingen, waarbij meer overleg tussen de klant en ons nodig is, kunnen iets meer tijd vragen. Ook hier geldt het gezonde principe om bij bestelling de levertermijn te verifiëren.

Uiteraard hebben wij het juiste merk en type van het voertuig nodig. Bij twijfel wat betreft de uitvoering van de wagen, is het zeker handig om ons de wielbasis, totale lengte en hoogte van het voertuig door te geven.

Bij sommige wagens kan de klant een voorbereiding voor het monteren van een imperiaal bestellen in de garage. Deze info is voor ons noodzakelijk om de juiste bevestigingen mee te leveren. Verder kan een binnenbekleding aan het dak, de zijwanden of de achterdeuren invloed hebben op de montagetijd en is deze info dus noodzakelijk om de montagetijd en eventuele extra benodigdheden te kunnen inschatten.

Daarnaast is het handig om weten, wanneer er een ladder op de achterdeur of scharnieren moet, of het voertuig voorzien is van achterruiten of van scharnieren die zorgen dat de deuren 270° kunnen openen.

Bij een glasdrager dienen wij te weten of er reeds een imperiaal (merk) op de wagen staat, of er misschien later een imperiaal (merk) voorzien wordt om het glasrasteel op te monteren of er helemaal geen imperiaal gewenst is.

Voor elke service is het serienummer van het product van uitermate groot belang. Via dit persoonlijke nummer weten wij exact hoe het product is opgebouwd en welke vervangstukken er bijvoorbeeld zouden nodig zijn. Op onze website kunt u een service aanvragen bij eender welk probleem. Of u kan contact opnemen met uw leverancier en het serienummer via deze weg aan ons bezorgen.

Zodra wij een melding krijgen, ontvangt u van ons binnen de 24u een antwoord. Ook uw leverancier wordt op de hoogte gehouden van de verder afhandeling.

Elke oproep wordt zo kort mogelijk opgevolgd. Doordat wij steeds in samenspraak met de klant een oplossing zoeken, wordt er bij een interventie naar een gepaste datum gezocht.

De verdelers van onze producten kunnen het beste getuigen over onze service.

Een montagedatum dient afgesproken te worden met uw gekozen mobietec verdeler. Meestal gebeurt dit meteen wanneer de dakdrager bij de verdeler toekomt nadat deze uit de fabriek vertrekt.

Een mobietec product wordt volledig afgewerkt en klaar voor montage op de wagen verstuurd. Dit gebeurt meestal met extern transport. Doordat we werken met een vaste transporteur voor elk land, kunnen we rekenen op een goede service.

Het product verlaat de fabriek tussen 5 à 7 werkdagen na orderbevestiging. Nadat we een bestelling binnen krijgen wordt deze ingepland voor productie en wordt een orderbevestiging met leveringsdatum verstuurd naar de klant. De levering van het product verloopt afhankelijk van de bestemming. Standaard levertermijnen van de mobietec fabriek tot aan de verdeelpunten is binnen de Benelux 1 week na bestelling. Daarbuiten na 10-14 dagen.

Voor speciale opdrachten of hoeveelheden wordt een leveringsdatum vastgelegd in samenspraak met de klant.

Alle producten worden door mobietec® zelf ontwikkeld en worden ook door mobietec® gemaakt. De medewerkers van mobietec maken alle producten met de hand, volgens de specificaties van de klant.

Voor mobietec is het steeds zeer belangrijk om zeker te zijn van de producten die ontwikkeld worden. Hoewel alles binnenshuis grondig getest wordt, zijn dat geen officiële testen. Aangezien er voor de producten specifieke richtlijnen bestaan om te testen ging mobietec samenwerken met ESTL om alle producten door derden en volgens de specifieke richtlijnen te testen. Op deze manier kwamen we te weten hoe zwaar onze producten kunnen belast kunnen worden. Zo kunnen we met een gerust hart onze producten aanbieden.

Het is voor mobietec ook de manier om de kwaliteit van het product aan te tonen en te garanderen.